неделя, 3 юни 2012 г.

Как не се печели от футбол в България?


От футбол не се печели. Познато ли ви е това? Всеки един от футболните собственици от Венци Стефанов, Титаните та до Батков и кой ли е още не са го казвали. Без Гриша Ганчев, но за него по-късно.  Една стара индианска мъдрост гласи, че когато един кон умре, най-добре е да спреш да го яздиш. Но очевидно българските футболни клубове не са чак толкова умрели, защото всички продължават да ги яздят, а никога не слизат сами от тях. Биват избутани насила от седлото след грандиозни политически скандали (ЦСКА) или след силен фенски натиск и помощ от държавата (Ботев Пд). Хайде да помислим защо  Христолов, за когото имаше истинска опасност за здравето и дори за живота му, до последно не пускаше кокала (да ме прощава треньора на пловдивското Локо) наречен Ботев. Защо Коко Динев, след като не печелеше от футбол с малкото Вихрен, отиде на по-голяма загуба при по-голямото Локо Пд? Защо Александър Томов се беше вкопчил в ЦСКА като удавник за сламка? Защо Тодор Батков и дума не дава да се издума за мажоритарния пакет акции на ПФК Левски?

Като не се печели от футбол, защо се дават се заплати от по 20 000лв на месец на полу-можещи и никак не-искащи да футболират  футболисти? Защо Венци Стефанов купува играчи от Япония, чиито самолетни билети на година струват колкото издръжката на 2-ма юноши старша възраст за същото време?  Защо фуболистите, а и собствениците на клубове не карат лади  и не вечерят вкъщи гъби с ориз. Защо не излизат с библиотекарки? Не е само заради това, че няма къде да ги срещнат.

Някой ще каже, че това да си собственик на клуб ти дава обществена значимост. ОК, както би казал националния ни селкционер,  но ако не ти носи пари- да ти таковам обществената значимост. Още повече, че само Коко Динев, Кирил Домусчиев и Цветан Василев са обичани от феновете на отборите си. Малко се левскарите с добро мнение за Батков. Не са и повече феновете на ЦСКА, които биха разцелували някой от Титаните ако го срещнат на улицата без охрана. Доскоро се смяташе че собствениците на футболни клубове са недосагаеми от закона, докато не ги застрелят. След случилото се с Гриша Ганчев вече не е така. Та ако от футбол не се печелеше, едва ли няколкото безплатни минути в спортните новини на телевизиите, които получаваш като собственик на клуб, и всякакъв друг тип безплатни медийни изяви биха те задържали начело на който и да е отбор.

Значи в България от футбол се печели.

От продажба на билети и абонаметни карти? Едва ли.

От продажба на фен артикули? Не бих заложил и на това

Приходи от телевизонни и радио права? На фона дори на съседните държави парите са смешни и не заслужават внимание.

От уреждане на мачове и черно тото? Да видим.  Локо Мездра ходи до Швейцария за приятелски мачове в паузата на първенството, за да пада с по 5:0, български съдии свирят на турнири в Южна Америка без никой в БФС да знае, на националния отбор му свирят съдии, които нямат лиценз да свирят . И свирят хубаво – като за 4 дузпи. В кръга, в който Левски падна от Миньор на Герена, коефициентът от резултатите от всички мачове в А група беше над 2000!? В Германия, Италия, Гърция, Турция- отнемане на точки, взимане на лицензи, арести на национални състезатели, президенти на футболни отбори в затвора, а при нас нищо. Или и да има нещо-няма доказателства. А и никой не търси, май. Футболният клуб е и средство за изпиране на пари, но това е още по-трудно доказуемо.

От участие в Евротурнирите? Тук един отбор спечели доста, но вместо да се превърне в българския БАТЕ Борисов – да е неизменно шампион на страната си в последните години, да не  пропуска участие в групите на ШЛ или ЛЕ като често и да излиза от тях, предпочете пътя на Залаегерсег с новия си автобус. Залаегерсег- предполагам, че смътно си ги спомняте. И ЦСКА и Литекс се докоснаха до групите на ЛЕ, но като цяло в следващите няколко години сериозни приходи от там едва ли някой БГ-отбор ще има. Дано съм лош пророк.

От трансфери? Тук е едно от големите пера в приходната част на отборите колкото и изненадващо да звучи. Титан са получили официално около 4 млн. EUR от трансфери на футболисти за последните 3 години. Батков след продажбата на Дембеле няма с какво да се похвали като приход, но като се купуват безумни футболисти и отборът ти играе безумен футбол няма как да направиш разумни продажби. Коко Динев е истински шампион по взимане на играчи за без пари и продаването им за сериозни такива. Без скрупули дали продава на Левски, на ЦСКА или на Фиорентина. Това лято също има доста за продаване. Венци Стефанов даваше под наем Чавдар Янков,  живата икона Благой Георгиев и М‘Боли поне няколко пъти на различни отбори, преди да се раздели с тях. Не безплатно разбира се. Трансферите на Рангелов, Караславов, Марио Кирев също са направили така, че в касичката на Старата Госпожа  да не се търкалят само жълти стотинки.  Но шампионът по трансфери е Гриша Ганчев. Сигурно ще пропусна някой, но да видим- Радостин Кишишев и Светльо Тодоров в Англия, Албан Буши, Стефан Юруков, Ивелин Попов и Том в Турция, Регенкампф, Стойчо Стоилов и Милевое Новакович в Германия, Станислав Манолев в ПСВ. За не малко пари. Гриша Ганчев направи и нещо друго- той единствен от всички инвестира по-голямата част от приходите си обратно в стадиона на клуба и в школата му. Инвестиции, благодарение на които най-високо котираните футболисти на българския пазар са имено играчи излезли от школата на клуба и наложили се в първия отбор като братята Миланови, Момчил Цветанов, Александър Цветков, Николай Бодуров, т.е. ако парите се инвестират правилно могат да носят още пари. Жалко че гражданите на Ловеч не показаха, че заслужават този отбор и не даваха и 10% от подрепата, която той заслужаваше. За разлика от тях разградски фенове показаха как се подкрепя отбор въпреки относително високите цени за билетите. Но за Лудогорец друг път. Засега братята Домусчиеви засега основно инвестират, но както вече отбелязах при правилна и професионална работа, техните инвестиции може да се умножат.

Така че следващият път, когато Батков, Венци Стефанов или който и да е проплаче, че от футбол в България не се печели, да го разказва на някой друг. От футбол очевидно се печели и може да се печели още повече ако се работи правилно в клуба, от школата излизат научени футболисти  и  ако  част от печалбата се реинвестира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар