събота, 2 юни 2012 г.

Арсенал - обзор за миналия сезон и очакванията за следващия

Венгер победи.
Не убеди, но победи.

В началото на сезона загуби битката за Фабрегас и Насри. Дон Кихотовски, по един френско безумен начин. Андре Сантос, Пер Мертезакер, Парк, Артета вместо двама от най-добрите полузащитници във Висшата лига. При това кръг след започването на първенството. Ужасни резултати в началото. Конутзии на четиримата крайни защитници. 17-то място в класирането.

Страхотна  работата  след това. Успя да върне духа и  да поведе отбора  по пътят на победите и завърши трети. Пред Тотнъм, Нюкясъл и  Челси.  Тотнъм- с невероятния сезон с новогодишни  шансове за титлата, Нюкясъл- с  вдъхновяващия Алън Пардю и убийствената нападателна двойка, Челси- с неочквания нов мениджър, вечните Тери, Лампард и Дрогба плюс онова момче дошло със свободен трансфер от стария Челси- Торес.

Изключително постижение. Въпреки че най-вероятно и самият Венгер има вина за ситуацията в отбора от началото на сезона. Закъснялата продажба на водещите футболисти  и привличането на 4 нови в последните дни на трансферния прозорец обезсмисли  цялата предсезонна подготовка. Класата на Артета, бързата аклиматизация на Пер Мер, приличното представяне на Андре Сантос, невероятното израстване на Сонг, самочувствието на младия Окслейд Чембърлейн и нечовешкият  сезон на Робин ван Перси както  и ежедневната усилена работа на треньорския щаб  дадоха резултат.

Въпреки това резултатът очевидно не е  този, който и ръководството и феновете искаха и затова промените вече започнаха. Ник Банфийлд  и Стийв Боулд са новите треньори в щаба на Венгер на мястото на оттеглилия се Пат Райс ( поклон за работата и лоялността му към клуба).  Първият ще установи по-добра връзка между  Б-отбора и първият тим, докато вторият ще има нелеката задача да върне сигурността в защитата от времето на Джордж Греъм. Помните ги нали – Лий Диксън, Тони Адамс,самият  Стив Боулд, Найджъл Уинтърбърн.  Техните заместници днес- Саня, Косчелни, Вермален, Гибс не им отстъпват по качество, но трябва много работа за подобряване на синхрона помежду им. Пер Мертезакер, Сантос, Дженкинсън, Игнаси Мигел са гаранция за качество на пейката, а възможността Вермален и Косчелни да играят като крайни защитници прави работата на треньорския щаб да изглежда сравнотелно лесна. Още повече,че зад  тях е един от най-добрите вратари в света- 22-годишният Шчесни, който тепърва ще става все по-добър.

Пред защиния вал сновната тежест в органзацията на играта ще падне на раменете и краката на Сонг и Артета. И двамата с основна заслуга за стабилизирането на играта на Арсенал през сезона. Артета със спокойствието си , с мъдрото си движение по терена и чудесните пасове, диктуваше темпотото на играта на отбора. Сонг добави към безкомпромсните си шпагати серия от  ювелирни аситенции. Остава само да изчисти играта си от безумните грешки, които допуска от време на време и ще се превърне в подобрена версия на Виера. Младите Фримпонг, Лансбъри, Айсфелд също ще чакат своя шанс и могат да помогнат.  Ако Уилшър се завърне след контузията във формата, в която беше преди нея, ако Рамзи и Росицки  бъдат по-постоянни в изявите си, нещата в средата на терена изглеждат  добре. Много по-добре от халфовата линия на Юнайтед и един М‘Вила по-зле от тази на Сити.  

Нападението на Арсенал за следващия сезон –трудно решима задача за щаба на Венгер. През изминалия беше лесно – подайте я на Ван Перси и ето ги 37 гола. Страхотна работа за холандеца, която беше компрометирана  от непостоянните изяви на останалите в атака. Единствено за Окслейд Чембърлейн добрите думи може да са в повече. Първите му стъпки в големия футбол са повече от обещаващи, най-малкото  защото беше най-добрият в отбора си по време на втория мач с Манчестър Юнайтед. Тио Уолкът, освен с обичайните си чести  спадове на формата и недобрата техника, през сезона  загуби на част от експлузивността си и титулярното си място. Следващото първенство ще е решаващо за бъдещето му в отбора. Същото с пълна сила важи и за Жервиньо. Очакванията и към двамата бяха по-големи. Неспособността  им да ги оправдаят засега -още по-голяма. Подолски е добра алтернатива и за ляво крило, и за втори нападател. Той трябва да осигури 15-ина гола този сезон, защото е ясно, че Ван Перси няма как да повтори 37-те, а и не трябва клуб  като Арсенал да  е толкова зависим от формата на един футболист.  Мияичи се завръща приличен престой под наем във Болтън, но от него никой не очаква чудеса. За Парк и Шамак-тишина.

Задачата пред Венгер за следващия сезон е Арсенал да завърши по-напред в класирането от 3-тото си място през изминалия. Както и поне един трофей, за да върне вярата на феновете и на футболистите, че е не забравил как се печели. За целта трябва:
  • Да продаде или подари   Денилсон, Аршавин, Джуру, Скилачи, Парк, Шамак.  Не стига, че получават сериозни заплати, а само гледат играта на отбора отблизо, без дори да са платили сезонен билет, а някои от тях успяваха (в редките си минути на терена)  да скъсат нервите на феновете и съотборниците си с безумните си отигравания.
  • Да преподпише с РВП ПРЕДИ Европейското в Полша и Украйна.  Така ще се избегнат трансферните саги от миналата година. Ще се подобри имиджа на клуба. Имидж, който бе сериозно накърнен с напускането на Фабрегас и Насри. А освен новият договор на Ван Перси,
  • Да привлече на някои от “горещите имена“ в Европа- Гьотце, Азар, Левандовски, М‘Вила. Трансфер на някоя от апетитните  хапки  на пазара ще е знак за конкурентите, а и за футболисти за високите цели на клуба. Арсенал има нужда от малко „напомпване на мускули“
  •  Има нужда още  от минимум един нападател, дясно крило,  силен опорен халф и още един краен защитник заради неясната форма  на Саня след тежката контузия. За целта борда ще трябва да отпусне повече средства, още повече, че през следващата година ще започнат преговори за новите рекламни договори, което, заедно със „спестените“ заплати на напускащите,  ще повиши значително бюджета.
Предстоящият сезон е изключително важен за Арсенал.  Той трябва да е крачка към пробив на манчестърския топ 2, по-добро и  по-стабилно представяне във всички турнири.  След  още един сезон като изминалият Венгер ще трябва да преосмисли бъдещето си в Арсенал или бордът на директорите ще го уволни . Но аз лично вярвам, че по това време догодина ще ми се наложи да напиша:

Венгер победи.
И убеди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар