сряда, 14 ноември 2012 г.

Червени (се)ме(ди)йни войни


Покойната Елизабет Тейлър беше казала по повод на последния си брак със строителя  Лари Фортенски : досега мъжете разрушваха живота ми, време е някой да го построи.

Положението в ЦСКА и неговите собственици от очакван развод в полза на кандидат- жениха с гръмкото име Възраждане преминаха към бетониране на връзката между Титан и клуба с помощта на строителя Георги Илиев- Майкъла.

Първите изказвания на новия изпълнителен директор естестевно бяха свъзнани с ремонта на къщата Българска армия и вилната зона Панчерево, които бяха приети радушно от червената общност. Последвалите такива във връзка със почти двойно свиване на семейния бюджет и конкретизиране на максимални джобни  предизвикаха  сериозни полемики и  напрежение сред  футболисти и треньори в червения лагер.

Това засега е  и най-голямата грешка на бившия футболист на армейците. Проблемите на семейството не трябва да се обсъждат на събранието на входа и пред роднините. Едно изказване от рода “Трябва да вземем мерки за намаляване на разходите“ би било повече от достатъчно. Но да кажеш, че заплатата на треньора не трябва да надвишава 12 000 при положение, че актуалната му възнаграждение е около 40 000 и че футболистите не си заслужават заплатите е  ход, който може да донесе само негативи.

Отговорът на другия силен човек в червеното семейство не закъсня. В гостуването си “Спортна треска“ по БНТ Стойчо Младенов недвусмислено заяви, че футболистите (а и самия той) имат перфектни професионални договори и не е много ясно дали биха се съгласили доброволно да намалят заплатите си или да дават по 10% за ДЮШ, както намекна Майкъла в друго интервю. Стойчо стигна дори по-далеч.  На въпрос за това кой има интерес мачовете от А-група да не се излъчват по телевизията, Младенов отдели 2 минути, за да скъса от  хваби направеното от Кирил Домусчиев в Разград, както и самия Домусчиев?!  А собственикът на Лудогорец се бе изказал  изключително грубо и обидно срещу самия Стойчо преди около 6 месеца.

Няма нищо случайно случайно. След последните неудачи столът на Ивайло Петев се клати като японско село при земетресение. На всичко отгоре предстои и домакинство на Левски, което ако не бъде спечелено, вероятността,треньорът на Лудата Гора да разглежда обяви за работа, е много голяма.  А вакантен треньорски пост, където плащат много и редовно не е за изпускане. Една четичица за собственика никак не би била излишна. Стойчо Младенов не е забравил престоя си в Литекс, когато кесията на Гриша Ганчев беше широко развързана.

 Интересните неща в ЦСКА определо предстоят. Притеснително е, че двама от най-важните хора в червеното семейство  си говорят чрез медиите.Явно или не си говорят вкъщи, или не се разбират.Засега Майкъла е в силната позиция , защото довериеметърът към треньора на червените  вече свети в ярко черевно. Голяма част от феновете вече не вярват на директиви, на световната, съдийска и българскофутболносъюзната организация срещу ЦСКА, на вечната любов на Стойчо към клуба. Горчивината на словенските вафли, Симитлийската одисея и загубата на титлата след 8-точков аванс, неспечелено гостуване от н-мача, липсата на игрови облик на отбора много силно компрометират качествата на треньора. А Майкъла има около 28 000 причини  в повече, за  да иска резултати. Резултати, които отсъстват като Балотели от тренировка.

Като говорим за резултати, в медийната война Стойчо Младенов води с 1:0 на Георги Илиев. Изказаванията на  Майкъла го правят да изглежда повече като гост-журналист, а не като ИЗПЪЛНИТЕЛен директор. Идеите са му похвални, но  предварителното им  излагане пред обществеността има сериозна опасност да попречи на  ИЗПЪЛНЕНИЕто им. Политика тип “дръж противника в мъгла и сам не излизай от нея“ е далеч по-подходяща. 

Не по-малко притеснително е , че  дори да имат обща цел, Георги Илиев и Стойчо Младенов виждат пътят към нея по съвсем различен начин. С юноши  и без скъпо платени чужденци е желанието на изпълнителния директор.  Исторически доказано при предишните престои на Стойчо в ЦСКА е , че това с юношите не е неговата чаша чай. Дори в мачовете в началото на първенството, когато некартотекираните нямаха право да играят и групата за мача се допълваше от юноши, нито един от тях не записа и една игрова минута. Стойчо по-скоро би върнал Велизар Димитров и Гай или би купил 13 бразилци с португалски паспорти, отколкото да даде шанс на новия Сашо Тонев.

Паузата на полусезона ще даде отговора на въпроса накъде с в какъв състав ше продъжи червеното семейство. Стойчо Младенов усеща, че вече не е любимият син  и внимателно подготвя напускането на дома. Към Лудогорец или  там,  където играят за купата на персийския залив или ще пише анализи за 7 дни спорт- времето ще покаже.









Няма коментари:

Публикуване на коментар