петък, 17 август 2012 г.

Сбогом, РВП. А можеше да ни липсваш.


Трансферът на РВП от Арсенал в Манчестър Юнайтед не ми дава мира. Не ми се вярваше капитанът на Арсенал ще подпише с лека ръка договор с пряк конкурент за титлата в Премиършип.  Холандецът  изпрати страхотен, уникален сезон във ВЛ, носеше Арсенал на гърба си и беше с основна заслуга за класирането на отбора в ШЛ тази година след кошмарните първи мачове. И хоп! Позира със САФ за снимка с новия си мултимилионен договор. Нелепо е до вчера да целуваш емблемата на клуба, на който си капитан, а на следващия ден да преминеш във втория най-мразен от феновете на Арсенал отбор. Нелепо като българския национален отбор по футбол.

Венгер обаче беше подготвен за този ход на РВП.  Новите бяха с отбора от началото на предсезонната подготвка, а самият капитан игра едва в 15-ина минути в само един от мачовете.  За разлика от обичайните млади надежди за по 200 паунда всяка, на Емирейтс акостираха играчи с качества и опит като Касорла, Подолски и Жиру. В момента за Арсенал е изключително важно да задържи Сонг и някой да грабне опакованите като подаръци под коледно дръвче Аршавин, Джуру, Шамак и Бендтнер.

Така че  миналогодишния шок от напускането на Насри и Фабрегас е избегнат. А сделката с холандеца в крайна сметка е добра за Арсенал, със съмнителна полза за Юнайтед и пагубна за имиджа на РВП.

 Арсенал продаде 29-годишен, податлив на контузии,  футболист с един силен сезон за последните 8 за близо 30 млн. Евро. Отлична сделка. От спортно-техническата гледна точка напускането му също е добро за клуба. За нито един отбор не е добре  да е зависим от един играч, така както Арсенал зависеше от РВП миналата година.

Да прелетим до Юнайтед. Там следните въпроси ще чакат своите отговори през сезона:
·         След като  не е водил подготовка с настоящия си отбор и идва след едва 15-изиграни котролни минути срещу Кьолн през лятото,ще се впише ли РВП в стила на Юнайтед?
·         Това че е най-добрият нападател в редиците на Юнайтед ще му помогне ли да има и най-много игрови минути, защото на Бербатов този факт не помогна?
·         Ще издържи ли на напрежението и големите очаквания? /Едно е да си част от симпатичните губещи от Лондон, друго е при трябващите да спечелят всичко от Манчестър/
·         Как ще го приемат друготе звезди в отбора?
·         Ще се предпази ли от контузии?
·         Холандецът ще бъде ли първата жертва ако играта на отбора не върви?

Доста поводи за притеснения  за тихите от  Манчестър.

Да се върнем на самият Ван Перси. Това лято той имаше  3 варианта- да остане в Арсенал и да се превърне в  легенда, да премине в отбор от континента; като по думите на Венгер  ПСЖ и Ювентус  са били варианти или  да отиде в Юнайтед и да стане най-мразеният футболист на Острова.  Той избра третия вариант  и започва този сезон с доста негативи:
·       
·         Комбинацията  висока трансферна цена, огромна заплата, бивш играч на Арсенал едва ли е любимия коктейл на феновете на Юнайтед.
·         В очите на неутралните фенове  РВП не е вече капитанЪТ на отбор от топ 4 в Англия, а един алчен сребролюбец. Холандецът направи така, че Адебайор и Насри да изглеждат като проповедници, а Фабрегас като светец.
·         Традицията, първият сезон в новите отбори на последните мултимилионни трансфери  Анди Керъл (35 млн) и Торес (50 млн), да бъде пълен провал, със сигурност ще тежи доста на раменете на РВП след първите 3 мача без отбелязан гол. А в Юнайтед ще искат резултати тук и сега. САФ е като ранен звяр след изминалия сезон- изпусната титла в последната минута и провал в Европа и ще преследва успеха с цената на всичко. Ако РВП тръгне по пътя на Керъл и Торес коефициентът да му бъде даден втори шанс, е равен на този  Бербатов да остане в клуба.

Дълбоко вярвам, че въпреки продажбата на РВП, Арсенал ще направи по-силен сезон от предишния. И другото лято футболистите на Арсенал ще са научили едно ново упражнение- вдигане на купа(и). А  ситуацията с “гордия в Юнайтед“  обобщава последното изречение от скриийншот-а по-долу от бг страницата му в Уикипедия. Моля, простете неуважението на автора към пълния член.



Come on, mighty Arsenal!  Сбогом РВП! А можеше да ни липсваш.






.




Няма коментари:

Публикуване на коментар