вторник, 19 март 2013 г.

Да изчистим футбола за един ден. И завинаги.


"Момчетата плачат в съблекалнята."
"Съдията ограби труда на момчетата".
"Аз няма да коментирам съдията, но този чернодрешко ни закла."
"Идва един парцуцко и те прави на маймуна на стадиона."
"Дойдоха група снайперисти, които ни убиха ритуално.''
"Ако можеше да я глътне (топката) и да я вкара в нашата врата, щеше да е най-добре, ама не успя.''

Познато ли ви е ?

Да, треньори и собственици доста често, при това с основание и с цветисти изразни средства, се оплакват след мачове на подопечните им отбори от отсъжданията на реферите.

За съжаление случаите, в които съдиите влияят на изхода от даден мач, не са един и два. Ето последните няколко случая- червения картон на Нани срещу Реал (жълт в идентична ситуация за Клинт Демпси за фаула срещу гладко обръснатия Карагунис в неделното лондонско дерби между Торнъм и Фулъм), скандалната засада при 0:1 на Байерн- Арсенал, отмененият гол на Бодуров на мача  с Левски.

Съдиите обичат тази игра
Да, съдиите са хора и грешат. И ние нямаме никакви причини да се съмняваме в това. Проблемът е, че  отборите нямат никаква защита срещу волния или неволен съдийски терор. Спомнете си играта с ръка на Анри преди гола класирал Франция на световните финали през 2010г. , ненаказаната волейболна проява на Костакурта на онзи полуфинал 1994г., червения картон на Бардон срещу Шалке. Единственото наказание, което получават (ако получат) съдиите е да бъдат извадени от ранглистите или да не свирят определен брой мачове.  Голям праз!

Кога България ще играе пак ще бъде на мач разстояние от световната купа? Кога Левски ще има шанс да се бори за място в полуфиналите на Купата на УЕФА(ЛЕ)?  Кой  и как ще компенсира Ейре за пропуснатото СП?

Докато в дадено първенство от 38 мача една съдийска грешка не може да окаже решаващо значение на класирането в края, то в мачовете на директна елиминация (ШЛ, европейски и световни първенства) , един (спестен) червен картон, (не) отсъдена дузпа, неправилно отменен(зачетен) гол,  дори спорна засада може да определи кой ще продължи напред в даден турнир, да променят драматично съдби на треньори и футболисти.

 Дали Гуардиола щеше да е толкова титулуван, ако не беше скандалното съдийство на отец Кнут и близо 100-те неотсъдени дузпи в полза на Челси през сезон 2008/2009 и ако не беше спорния червен картон на РВП две години по-късно? Ако Челси тогава бе елиминирал Барса, Гуус Хидинк можеше ли още да е мениджър на сините? Дали съдийският комфорт, на който се радваше Южна Корея в домашния си мондиал, не лиши Италия или Испания от световна титла през 2002?

Да, съдиите са хора и грешат. Проблемът е, че тъмно-финансовият и футболно-политическият натиск върху тях, заедно с клубните им симпатии или национална неприязън, правят част от  грешките им да изглеждат тенденциозни.

Да, съдиите са хора и грешат. Това няма как да се промени. Но грешките могат да бъдат сведени до нула. 

Решението  е едно и  се набива на очи като присъствието на Искра Фидосова на ежегодния събор на  веселите анорексички. Не, не са още двама съдии, които да висят като прилепи по гредите или милиони евро за Ястребово око, което би решило 1/1000 от спорните положения. Решението е един допълнителен съдия, който да гледа мача на видео стена и да има право да спира играта при спорно или неправилно отсъждане на главния или страничните арбитри. Като при спорно положение решенията се взимат след дискусия между главния и петия съдия. Какво ще осигури това:

·      100% достоверност на съдийските отсъждания.
·         Изчезване на термина- поръчков съдия.
·         Силно намаляване броя на манипулираните мачове.
·         Редуциране на симулациите и грубите прояви.
·         Увеличаване на зрителския интерес   .


Това ще облекчи напрежението и работата на съдиите, защото на всички е ясно, че няма как трима души да видят всичко и да са перфектни в отсъжданията си. Гледайте колежански баскетбол по ESPN. Трима съдии на площ 4 пъти по-малка от тази на футболния терен, които не се колебаят да спрат играта и да гледат на видео спорно положение, защото НЕ са сигурни в това, което са видели.

Във време, в което  някои футболни срещи се излъчват с  повече от 40 камери, ръководителите на световния футбол оставят най-важните решения да се взимат от 3/5 чифта очи.

Съдийските грешки са част от играта, повтарят като мантра функционери на ФИФА, УЕФА и на местните федерации. Да така е, но съдийските грешки определят шампиони, променят класирания, пътят в развитието на даден клуб, съдби на треньори и футболисти.

Необяснимото в случая е мълчанието на истински ощетените- собственици на футболни клубове, треньори, футболисти. Ако те и медиите не подемат кампания за използването на видео повторенията по време на мачовете, след 10 години този текст пак ще е актуален. 

Волята за  промяна няма да дойде от онези с белите якички и дълбоки джобове около Блатер и Платини

На тях така им е добре.

Още седем неща, които ще се случат ако съдиите могат да ползват видео повторенията :

·         80% намаляване на употребата на думите чернодрешко, подлога, ибрикчия.
·         Цветистите изказвания на Венци Стефанов ще намалеят с до 30% на годишна база
·         Ще има отсъдени дузпи за нарушения срещу Бейл и Суарес. Може би.
·         Симулациите на играчите на Барселона няма да дискредитират красивия футбол, който играят и успехите им
·         Пепе и Гаджев ще играят в по 7 мача на сезон. Максимум.
·         Ще видим дузпа срещу Лудогорец.
·         САФ ще се натъжи и пенсионира.

а       *Снимка- http://photo-forum.net/en/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1010823













5 коментара:

  1. Много ни се иска на любителите на футбола това да се случи, но уви тогава много хора в черното тото ще изгорят , а това са много пари. Така ,че просто мисля че скоро няма как да стане

    ОтговорИзтриване
  2. Петия съдия нищо не означава, ако той реши да реже някой отбор заради черното тото може да гледа примерно 101процентова дузпа и да отрече, че я има.

    ОтговорИзтриване
  3. Като има спор, ще има дискусия. Просто е.

    ОтговорИзтриване
  4. Може ми не ти е известно, но на мач за Купата на Африка Хауърд Уеб директно отиде при оператора до тъчлинията и поиска повторение. В резултат на което си промени решението и взе правилното такова. В резултат на което беше наруган от ФИФА. Трябва да има вратички във футбола за манипулация - това е ясно на всички любители на конспирациите.

    ОтговорИзтриване
  5. Едва ли Хауърд Уеб е свирил мач за КАФ.
    Не говорим за конспирации. Говоря за желание за промяна, която да изчисти футбола от съдийските грешки- били те волни, или не.

    ОтговорИзтриване