петък, 12 април 2013 г.

Ястребово око? Тестикул на врабче.

Ястребовото око е изключителна технология.

Негова е заслугата грешките на съдиите в тениса и крикета да бъдат сведени почти до нула.  

Ястребовото око не само регистрира дали топката е вътре или вън, то е и невероятен статистически инстурмент, който спортисти и треньори използват в методите си на подготовка и за разузнаване на противника.

Но не това е  чашата чай, от която се нуждае футбола.

Съотношението на ситуациите дали топката е преминала голлинията или не, спрямо другите спорни положения, които имат не по-малко влияние върху крайния резултат, е равно на сътоношението на алкохол в кръвта на сумо борец  след изпиване на  чаша боза – около  1 на 1000.

Какво от това, че топката е преминала голлинията,  ако съдиите не забележат, че нападателят е бил в засада, играл е с ръка или е изблъскал непозволено защитник?

Три гола в четвъртфиналите на ШЛ бяха от засади.
Ястребът нека бди.
 Браво на пичовете от Сони. Страхотна сделка! Все едно да продадеш на тежко болен от рак  ужасно скъпо лекарство за заздравяване на миглите. Според  Дарик 12 000 000 евро за 5 години. Като махнем  5 000 000 за инсталирането на технологията на стадионите( по 250 000 паунда на стадион) остават едни не лоши 1 400 000 на година за поддръжка. С други думи,един клуб, за да има на стадиона си 14 камери, които да следят за нещо, което може да не се случи на този стадион през тези 5 години, ще му  струва грубо 250 000 за инасталирането и по 70 000 на сезон за подръжка.

Хайде сега накарайте Пирин Гоце Делчев да си сложат ястребово око на стадиона! Така ще ви проклетисат, че ще долетят 14 ястреба и ще ви изкълват очите.

Но да видим какво ще са истинските последици от  използването на технологията във ВЛ :
  • ·         Английските топ рефери ще бъда доста по-невнимателни в следенето на движението на  топката около голлинията, когато  свирят в европейските клубни турнири или мачове от Kупата на Англия или Capital One Cup, домакинставани от отбори от долните дивизии.
  • ·         Ще се увеличат скандалните ситуации, в които съдията ще посочва центъра(предвид сигнала в слушалките и мигащия Goal, хипер модерен часовник), а флагът на страничния съдия стои високо вдигнат заради засада или нарушение.
  • ·         Човекът от Сони, продал технологията на ФА,  ще се отдаде на дълга почивка на Малдивите

Ястребовото око създава и  дискриминационен модел, в който в една и съща ситуация на Театъра на Мечтите и на Valley Parade съдията може да отсъди гол (благодарение на технологията) или  не (ако сгреши, но няма кой да го поправи) . А какво ще правят отборите, въвели тази година окото на ястреба, след като изпаднат в Чемпиъншип ?

За разлика от тениса и крикет, във футбола събитията се  случват на много голяма площ, има единоборства, засади, футболисти симулират, съдии вдигат или спестяват неправилно картони. Затова определено не това е начинът да се предпази футбола от случайни и нарочни съдийски грешки.  На рефер, който е правил чики-рики, и орлово око не може да помогне.

Ползата от Ястребовото око във футбола ще е като Парламентарната комисията за борба с корупцията по високите етажи на власти. Всички ще говорят за него, но ползата ще е никаква. Без да броим момчетата от Сони, който хапват баницата.

Истинската промяна във футбола ще се случи, когато съдиите могат да използват видеоповторения, когато се съмняват в решенията си. Или има пети съдия, който следи на монитор за спазването на правилата на футболната игра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар